Rutishauser

Logiqs reference Rutishauser-AG

Over Rutishauser

Potplantenteler Rutishauser herrijst uit de as met ecofarm (en containersysteem van Logiqs).

De Zwitserse potplantenteler Rutishauser, al 30 jaar klant van Logiqs, vertrouwde ons de opdracht toe om een geautomatiseerd containersysteem voor hun nieuwe ecofarm te ontwerpen en te bouwen.

Met de ecofarm sloeg het familiebedrijf een nieuwe weg in, nadat een alles verwoestende brand het overgrote deel van de kwekerij had vernietigd.

Vierde generatie

Familiebedrijf Rutishauser staat bekend als leider onder de potplantentelers in Zwitserland. Eduard Rutishauser richtte het bedrijf in 1912 op en inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Het bedrijf heeft productielocaties in Züberwangen, Fällanden, Neukirch-Egnach en Gordola en daarnaast drie ‘Bloemenfamilie’-tuincentra. 

Lees meer

Het ging Rutishauser jaren voor de wind, totdat de familie in 2013 te maken kreeg met de nachtmerrie van iedere ondernemer. Er brak brand uit in de productiekas in Züberwangen, waardoor 80% van de 5 hectare grote kwekerij in vlammen opging. Maar Rutishauser zegt niet voor niks te vertrouwen op de allernieuwste technologie en moderne infrastructuren en schakelde daarom ons in voor hun nieuwe ecofarm. In 2015 leverden we het project, na een bouwtijd van.

Locatie

Züberwangen,
Switzerland

Z

Teelt

Potchrysanten, cyclamen, violen, poinsettia, tulpen, etc.

Techniek

Meerlagen roltafelsysteem met 2D-shuttles

1

Glasoppervlakte

5 ha waarvan 80% nieuwbouw

Handig ontwerp

Hoe haal je nou het maximale uit een hoge ruimte? Door een kas bestaande uit 2 niveaus te ontwerpen, met elkaar verbonden door automatische, snelle containerliften.

Op de begane grond maakten we ruimte voor het laden en lossen van transporten, opslag van voorraden en de productieprocessen van de planten. De tweede laag richtten we in als teeltruimte.

Voordelen werkruimte

Met dit ontwerp centraliseerden we alle productieprocessen in één ruimte. Door de snelle verbinding tussen de werkruimte en de teeltafdelingen verloopt het containertransport en de logistiek zo efficiënt mogelijk, zonder knelpunten. Ook werkt het voor de medewerkers in de kas een stuk prettiger en veiliger. 

In de werkruimte plaatsten we een automatische oppotmachine en 2 automatische wijderzetlijnen. Hierdoor kunnen orders efficiënt worden verzameld en verpakt, met een capaciteit tussen de 40 en 60 containers per uur in de laatste productiefase. Hygiëne vinden we belangrijk: een geautomatiseerde 180 graden-containerreiniger zorgt voor een optimale reiniging en desinfectie van de geleegde containers.

Voordelen teeltruimte

Omdat alle productiehandelingen plaatsvinden in de werkruimte, kon het ruimtegebruik in de teeltafdeling verder worden geoptimaliseerd. De smalle looppaden worden alleen gebruikt voor gewasinspectie. Daarnaast is de teeltafdeling ontworpen in verschillende afdelingen, voorzien van meerdere teeltlagen.
De gehele teeltoppervlakte is geautomatiseerd met onze innovatieve 2D-shuttles die nauw samenwerken met de automatische transportbanen en containerliften, voor een efficiënt containertransport.

Slimme bewatering

Ook het water geven van de planten is naadloos geïntegreerd in het containersysteem. De eb-vloedbevloeiing, samen met 12 automatische gietbomen, zorgt voor een nauwkeurige en efficiënte beregening en distributie van groeiregulatoren.
En doordat de gietbomen worden aangestuurd door onze software Dat-A-Water kan de beregening per container worden gestuurd. Het systeem weet of en welke containers leeg zijn, waardoor er geen verspilling van water en voedingsstoffen is. Het water gebruikt voor de bewatering wordt uiteraard opgevangen en hergebruikt.

Complete systeem

Het hele systeem wordt aangestuurd met behulp van onze eigen besturing- en registratiesoftware: Dat-A-Control. We leveren het systeem met alle benodigde modules: de integratie van oppotten, wijderzetten, de aansturing van intern transport en de beregening in één systeem.

Ontwerp uw Kas

Neem contact op met ons

    Telefoon: +31 174 514141
    Email: info@logiqs.nl
    Adres: Honderdland 841, 2676 LV Maasdijk, Nederland