Over Rutishauser

Potplantenteler Rutishauser herrijst uit de as met ecofarm (en containersysteem van Logiqs).

De Zwitserse potplantenteler Rutishauser, al 30 jaar klant van Logiqs, vertrouwde ons de opdracht toe om een geautomatiseerd containersysteem voor hun nieuwe ecofarm te ontwerpen en te bouwen.

Met de ecofarm sloeg het familiebedrijf een nieuwe weg in, nadat een alles verwoestende brand het overgrote deel van de kwekerij had vernietigd.

Locatie

Züberwangen,
Switzerland

Z

Teelt

Potchrysanten, cyclamen, violen, poinsettia, tulpen, etc.

Techniek

Meerlagen roltafelsysteem met 2D-shuttles

1

Glasoppervlakte

5 ha waarvan 80% nieuwbouw

Vierde generatie

Familiebedrijf Rutishauser staat bekend als leider onder de potplantentelers in Zwitserland. Eduard Rutishauser richtte het bedrijf in 1912 op en inmiddels staat de vierde generatie aan het roer. Het bedrijf heeft productielocaties in Züberwangen, Fällanden, Neukirch-Egnach en Gordola en daarnaast drie ‘Bloemenfamilie’-tuincentra. 

Het ging Rutishauser jaren voor de wind, totdat de familie in 2013 te maken kreeg met de nachtmerrie van iedere ondernemer. Er brak brand uit in de productiekas in Züberwangen, waardoor 80% van de 5 hectare grote kwekerij in vlammen opging. Maar Rutishauser zegt niet voor niks te vertrouwen op de allernieuwste technologie en moderne infrastructuren en schakelde daarom ons in voor hun nieuwe ecofarm. In 2015 leverden we het project, na een bouwtijd van ?.

Handig ontwerp

Hoe haal je nou het maximale uit een hoge ruimte? Door een kas bestaande uit 2 niveaus te ontwerpen, met elkaar verbonden door automatische, snelle containerliften.

Op de begane grond maakten we ruimte voor het laden en lossen van transporten, opslag van voorraden en de productieprocessen van de planten. De tweede laag richtten we in als teeltruimte.

Voordelen werkruimte

Met dit ontwerp centraliseerden we alle productieprocessen in één ruimte. Door de snelle verbinding tussen de werkruimte en de teeltafdelingen verloopt het containertransport en de logistiek zo efficiënt mogelijk, zonder knelpunten. Ook werkt het voor de medewerkers in de kas een stuk prettiger en veiliger. 

In de werkruimte plaatsten we een automatische oppotmachine en 2 automatische wijderzetlijnen. Hierdoor kunnen orders efficiënt worden verzameld en verpakt, met een capaciteit tussen de 40 en 60 containers per uur in de laatste productiefase. Hygiëne vinden we belangrijk: een geautomatiseerde 180 graden-containerreiniger zorgt voor een optimale reiniging en desinfectie van de geleegde containers.

Compleet systeem

Het hele systeem wordt aangestuurd met behulp van onze eigen besturing- en registratiesoftware: Dat-A-Control. We leveren het systeem met alle benodigde modules: de integratie van oppotten, wijderzetten, de aansturing van intern transport en de beregening in één systeem.

Wil je meer weten over onze automatisering oplossingen?

Neem Contact Op

Met Ons

    Telefoon: +31 174 514141
    E-mail: info@logiqs.nl
    Adres: Honderdland 841, 2676 LV Maasdijk, Nederland