Bowery

Ambities in vertical farming waarmaken

In de wetenschap dat er in 2050 wereldwijd zo’n 9,7 miljard monden gevoed moeten worden, zijn alle ogen gericht op vernieuwende vormen van landbouw. Het Amerikaanse Bowery Farming zet groots in op vertical farming: meerlaags, high tech telen onder nagenoeg perfecte omstandigheden. Sinds het prille begin wordt hierbij nauw – en succesvol – samengewerkt met het Nederlandse Logiqs, een samenwerking die onlangs werd geformaliseerd.

Nog geen twee jaar na de lancering heeft Bowery Farming, onder leiding van GV (voorheen Google Ventures), $ 90 miljoen aan financiering binnengehaald. Geloof in de start up is er, onder meer vanuit Google, Uber en Amazon. Ambities zijn er ook genoeg: Bowery wil internationaal toonaangevend worden in vertical farming, er zijn plannen voor een wereldwijd netwerk van high tech urban farms, stadsboerderijen.

Het idee achter vertical farming is simpel. Met meerdere teeltlagen, die worden gestapeld, kan jaarrond worden geteeld in afgesloten ruimten. Klimaat, licht en luchtvochtigheid zijn volledig beheersbaar. Uitgangsmateriaal dat vrij is van ziekten en de toepassing van een strikt hygiëneprotocol maken bestrijdingsmiddelen overbodig. Water wordt niet verspild; de teelt krijgt precies zoveel als nodig is, voorzien van de benodigde voedingsstoffen; dit levert 95% waterbesparing op. Door deze efficiënte manier van werken kunnen er, met dezelfde footprint, tot honderd keer meer ‘greens’ geproduceerd worden dan bij traditionele landbouw.

De eerste kolonisten die zich in Manhattans Bowery District vestigden, bouwden daar grote boerderijen: Bowery’s (de naam is afkomstig van het oud-Nederlandse ‘bouwerij’, dat boerderij betekent), die een flink deel van de voedselvoorziening van het gebied op zich namen. De hedendaagse Bowery bedacht een eigentijdse variant en startte een ‘proof of concept’ boerderij in New Jersey, waar op beperkte schaal vooral bladgroenten en kruiden werden geteeld voor onder andere plaatselijke restaurants.

Dat smaakte letterlijk en figuurlijk naar meer: er werden investeerders gezocht voor een tweede boerderij, die dertig keer zo groot moest worden.

Bij de ambitieuze plannen van Bowery Farming op het gebied van voedselvoorziening hoort een al even ambitieus software- en logistiek systeem. Deze moderne manier van telen gaat meer over techniek dan over aarde en water en dat is waar het Nederlandse Logiqs in beeld kwam.

Logiqs is toonaangevend in zijn branche en al jaren bedreven in het vinden van logistieke oplossingen, al dan niet volledig geautomatiseerd. Vanuit de hele wereld is interesse voor de producten van het bedrijf; vroeger vooral vanuit de tuinbouw, tegenwoordig lopen er ook veel projecten vanuit heel andere bedrijfstakken.

Vijf jaar geleden werd Logiqs gevraagd zich te buigen over het automatiseringssysteem van Bowery.  Sindsdien wordt er met man en macht gewerkt aan het optimaliseren daarvan.

Inmiddels heeft de stadsboerderij een eigen softwaresysteem: BoweryOS. Door computers te leren monitoren, kunnen onder meer de hoeveelheden licht en water aangepast worden en wordt het systeem steeds efficiënter.

De samenwerking bevalt beide partijen goed en werd onlangs is geformaliseerd. Irving Fain, CEO van Bowery: “Wij geloven heilig in de kracht van technologie om het voedselsysteem ingrijpend en noodzakelijk te verbeteren. Onze samenwerking met Logiqs stelt ons in staat om ons doel te behalen, door innovaties in technologie te gebruiken om producten van hoge kwaliteit beschikbaar te maken voor de massa.

Wij willen de ambities in vertical farming waarmaken.” Ook Logiqs verheugt zich op een nog nauwere samenwerking met Bowery Farming. 

Gert-Jan van Staalduinen, CEO van Logiqs: “We zijn erg optimistisch over de impact die deze onderneming kan hebben op de toekomst van de wereldwijde voedselketen.”

Naar verwachting woont in 2050 66% van de wereldbevolking in steden, een groot deel daarvan zal het zonder betrouwbare, betaalbare en gezonde voeding moeten stellen. Bowery ziet het als uitdaging om duurzame landbouw dichterbij de mensen en de stad te brengen. Door dichtbij of in een stad te telen, wordt versheid gegarandeerd en worden er geen onnodige transportkosten gemaakt. Logiqs kan zich volledig vinden in de missie van Bowery en stelt zich ten doel hier een grote bijdrage aan te leveren.

Logiqs-reference-Bowery
Logiqs-reference-Bowery

Neem contact op met ons

    Telefoon: +31 174 514141
    Email: info@logiqs.nl
    Adres: Honderdland 841, 2676 LV Maasdijk, Nederland