Barendse Freesia

Barendse Freesia wil de afhankelijkheid van handwerk verminderen en streeft naar meer opbrengst per vierkante meter. Daarom werkt het bedrijf met een gesloten drielagencel.

Nu nog voor slechts een klein deel van zijn omzet, maar binnen tien jaar is de complete kwekerij zo georganiseerd. Een flinke investering, maar de kweker weet zeker die terug te verdienen.

In eerste instantie, verhaalt Dennis van Dijk van Logiqs, was het idee de planten op hun plaats te laten en de ledlampen aan en uit te doen. Maar lampen lijden het meest van het switchen. Dus is het systeem nu zo ingericht dat de rijen tafels om de paar uur uit het licht gaan of er weer in komen.” Matthieu Barendse.

Per vierkante meter teeltoppervlak in zijn kassen oogst Barendse Freesia zo’n 350 ‘takken’, oftewel fresia-bloemstelen. In de nieuwe, gesloten cel komt de bloemenkweker uit ’s-Gravenzande tot 500 stelen per vierkante meter teeltoppervlak. Gerekend per vierkante meter bedrijfsruimte komt het nog veel hoger uit: 2.000 stelen. Immers, de 400 vierkante meter grote cel bevat drie verdiepingen.

Daarin worden de planten in tien weken opgekweekt, voor de helft van de tijd badend in het felle, violette ledlicht waar ze het best op groeien, voor de andere helft in het donker. Daarbij is de temperatuur een constante 15 graden Celsius bij een vrij hoge luchtvochtigheid, wat het Hollandse weer van februari-maart benadert, s Matthieu Barendse.

Verticale teelt

Het bedrijf, dat Barendse samen met zijn broer Lex runt, investeert niet in onnodig decorum. Het moderne kweekproces, waarmee de Nederlandse tuinbouw zich wereldwijd met zijn hoge kwaliteit en opbrengst onderscheidt, ziet er van zichzelf al adembenemend uit. De kassen en ook de gesloten cel bieden een indrukwekkend gezicht van helder verlicht, uitgestrekt groen.

Terwijl het gesprek plaatsvindt in het lunchlokaal, biedt het glas zicht op een groep jonge mensen (‘studenten en scholieren’) die donkerpaarse fresia’s gereedmaken voor verzending. “Ik dacht dat het rustig zou worden, maar er kwamen wat spoedorders tussendoor”, verklaart Matthieu Barendse. Eveneens aanwezig bij het gesprek is Dennis van Dijk, salesmanager van Logiqs, dat logistieke systemen ontwikkelt, integreert en installeert. Zo ook voor de “verticale teelt”, zoals in de gesloten meerlagencel die dit jaar is opgeleverd voor Barendse Freesia.

Dit artikel is geschreven door linkmagazine.nl

After sales services

Logiqs heeft een eigen ervaren installatie- en serviceteam gevestigd in Nederland, maar werkt ook samen met betrouwbare servicemedewerkers in verschillende landen om onnodige installatie- en onderhoudskosten te voorkomen.

Onze klanten kunnen altijd vertrouwen op snelle en efficiënte aandacht voor routine onderhoud, storingen of noodsituaties. Routinematig preventief onderhoud kan worden afgestemd op de keuze van de klant, met service-intervallen om aan de specifieke behoeften van het logistieke systeem te voldoen.

Logiqs reference Barendse

Neem contact op met ons

    Telefoon: +31 174 514141
    Email: info@logiqs.nl
    Adres: Honderdland 841, 2676 LV Maasdijk, Nederland