Over Raporal

Raporal werd opgericht in 1971 door 18 varkenshouders die diervoeder van hoge kwaliteit wilden produceren voor hun dieren. Tegenwoordig is Raporal de maatstaf als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid. De zorgvuldige selectie van grondstoffen, de kwaliteit en veiligheid van de diervoederproductie, diversificatie van producten om de evolutie in diervoeding en genetica te begeleiden, samen met strikte nalevering van wetgeving, voedselveiligheidsvoorschriften en respect voor het milieu vormen de uitgekiende mix die Raporal groot heeft gemaakt, op de Portugese markt en daarbuiten.

In 2015 nam Raporal contact op met Logiqs via partners Ramada Storax Group en WICS Logistics. Doel was een efficiënt, volautomatisch hoogvolume opslag- en verwerkingssysteem voor pallets te ontwerpen en bouwen, die in de nieuwe snij-, vries- en opslagfaciliteit van de STEC III productiefaciliteit in Montijo, Portugal, geïnstalleerd moest worden.

Deze faciliteit verwerkt rundvlees dat is geproduceerd door de lokale productiefaciliteiten van Raporal.

Ultramoderne faciliteit

Voorop bij het ontwerpen stonden duurzaamheid en energie-efficiëntie van de faciliteit. Door efficiënte automatisering werd de productiviteit verhoogd. Daarnaast werd ongewenste arbeid, waarbij werknemers moesten werken bij temperaturen onder het vriespunt, geminimaliseerd.
De ultramoderne productiefaciliteit beschikt over twee koeltunnels om het product te bevriezen vóór opslag in het iCube-magazijn, bij een constante temperatuur van -25° C.
Het automatiseringssysteem van de faciliteit houdt alle gegevens bij van elk individueel productpakket in alle productieprocessen, waarbij gebruikt wordt gemaakt van QR-scanners die zijn geïntegreerd in het ERP-systeem van het bedrijf. Dit zorgt voor een zeer strikte controle wat betreft voedselveiligheid en houdt de geldigheidsdatum bij van elk afzonderlijk item dat in het magazijn is opgeslagen.
Het project werd opgeleverd en in productie genomen in 2016.

Zeer compacte overslagruimte

Zodra de producten in dozen zijn verpakt, worden deze  automatisch gestapeld op metalen pallets met een laag profiel. Elke pallet wordt gestapeld tot een maximale hoogte van 1,8 meter en een gewicht tussen 1.000 kg en 1.500 kg. Raporal heeft gekozen voor stalen pallets vanwege het hogere laadvermogen, de stevigheid en het hoogte besparende profiel.

De pallets worden automatisch door een luchtsluis naar het automatische magazijn van de iCUBE vervoerd. Ze worden opnieuw gescand door QR-scanners en de gegevens worden gesynchroniseerd met zowel die van het ERP-systeem van het bedrijf als die van de Logiqs WCS (Warehouse Control Software).

Het systeem maakt gebruik van een zeer compacte overslagruimte, wat leidt tot een nog betere optimalisatie van de ruimte en een lager energieverbruik voor de koeling. Het magazijn maakt gebruik van dubbele luchtsluizen voor zowel inkomende als uitgaande pallets, waardoor de energiebehoefte voor koeling nog verder wordt verlaagd.

Hoewel dit iCUBE automatisch magazijn slechts een oppervlakte van 550 m2 en een hoogte van 12,5 meter heeft, is de totale opslagcapaciteit 2.300 pallets, verdeeld over 5 niveaus. De totale capaciteit van het magazijn is 3.000 ton product en de faciliteit heeft een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 18.000 ton.

Het magazijn is volledig geautomatiseerd met slecht twee Logiqs 3D-carriers en één Logiqs lift.

Geheel bestuurd door de innovatieve Logiqs WCS, zet het systeem actief efficiënte transportstrategieën in, waardoor de 3D-carriers transporttaken zowel onafhankelijk van elkaar kunnen uitvoeren, maar ook kunnen samenwerken voor snelheid en efficiëntie.

De Logiqs WCS biedt de gebruiker de mogelijkheid om ’s nachts complexe verplaatsingstaken uit te voeren om uitgaande pallets klaar te zetten voor de volgende dag.

Deze softwaremogelijkheid kan ook worden toegepast op het automatisch sorteren van pallets volgens geldigheidsdatum van de producten die op de pallets zijn opgeslagen.

De 3D-carriers worden aangedreven door uiterst efficiënte 120 Ah Li-Ion accu’s met een laadtijd van 30 minuten. Opladen kan met behulp van de snellaadlocaties in de gangpaden. De accu’s hebben een maximale continue bedrijfstijd van 6 uur.

De Logiqs lift kan de 3D-carrier of de pallet onafhankelijk van elkaar transporteren, maar gezien de hefcapaciteit van meer dan 2000 kg kan dit ook tegelijkertijd.

Net als bij de besturing van de 3D-carriers wordt de lift ook bestuurd door de Logiqs WCS, die automatisch de meest efficiënte transportstrategie keuzes maakt.

After sales services

Logiqs heeft een eigen ervaren installatie- en serviceteam gevestigd in Nederland, maar werkt ook samen met betrouwbare servicemedewerkers in verschillende landen om onnodige installatie- en onderhoudskosten te voorkomen.

Onze klanten kunnen altijd vertrouwen op snelle en efficiënte aandacht voor routine onderhoud, storingen of noodsituaties. Routinematig preventief onderhoud kan worden afgestemd op de keuze van de klant, met service-intervallen om aan de specifieke behoeften van het logistieke systeem te voldoen.

We bieden onze klanten ook volledige softwareondersteuning voor de logistieke systemen die we produceren, met ons team van hoogopgeleide PLC- en software ingenieurs en we bieden complete software-update en ondersteuningspakketten om de continuïteit te garanderen, zelfs na het verstrijken van de garantieperiode van het systeem.

Wil je meer weten over onze automatisering oplossingen?

Neem Contact Op

Met Ons

    Telefoon: +31 174 514141
    E-mail: info@logiqs.nl
    Adres: Honderdland 841, 2676 LV Maasdijk, Nederland