Bloemenkrant-Februari 2020

bloemenkrant.nl

DINSDAG 18 FEBRUARI 2020

“Het is de moeite waard om te investeren in vertical farming”

Gert-Jan van Staalduinen van Logiqs

WUR. Eind 2014 introduceerde Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) de ‘Club van 100’ . Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. De Bloemenkrant portretteert regelmatig één van de deelnemers. Wie zijn ze en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Logiqs

DOOR ESDOR VAN ELTEN

In 2019 trad Logiqs uit Maasdijk toe tot de Club van 100. Het bedrijf verhuisde twee maanden geleden naar een spiksplinternieuw pand op Honderdland 841 en is gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van, vaak complexe, mobiele teelt en opslag systemen.

VERTICAL FARMING
“De sierteelt is onze bakermat”, aldus Gert-Jan van Staalduinen, directeur en mede-eigenaar van Logiqs. “De afgelopen jaren zijn we ons echter ook gaan toeleggen op andere markten. Zo hebben we een innovatief systeem voor magazijnautomatisering ontwikkeld en hebben we ook systemen geleverd aan cannabiskwekers in Amerika en Canada.

De komende jaren zien wij voor ons bedrijf grote mogelijkheden op het gebied van vertical farming. De ervaring die wij in de afgelopen 40 jaar hebben opgedaan in onze verschillende werkterreinen komen hier eigenlijk in samen. Verticale landbouw is een vorm van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van gestapelde kweeklagen boven elkaar. Naast de grote ruimtewinst zijn andere belangrijke voordelen van deze vorm van kweken het feit dat het bijna overal kan: in een hal, flat, midden in de stad of op het platteland, en dat je, als je het goed doet, er minder water en geen gewasbescherming nodig is.
“De sleutel zit ‘m in het optimaal beheersen van het klimaat”, aldus Van Staalduinen. “En dan met name temperatuur, luchtvochtigheid, luchtbeweging en uiteraard licht.” Van Staalduinen denkt dat VF wel eens heel belangrijk kunnen gaan worden: Met VF kun je hele andere planten gaan ontwikkelen, sneller groeiend, met meer weerstand. Daarom denk ik dat vooral veredelaars en jonge plantenkwekers baat hebben bij investeren in VF.”

KENNIS OPDOEN
Om VF als werkterrein toe te voegen vroeg voor Logiqs wel om een nieuwe strategie. “Tot dusver zijn we vooral reactief geweest”, legt Van Staalduinen uit. “We doen best veel aan Research and Development, maar dat deden we toch vooral in de lopende projecten zelf. Zo worden nieuwe zaken ontwikkeld.

We verkopen vaak dat wat er eerst nog niet was. Daar zijn we ook goed in. Maar bij VF moet je echt veel verder vooruit denken. En dat betekent dat we meer kennis nodig hebben, en dan met name plantkennis. We moeten weten wat er in de kern van zo’n plant gebeurt, want planten groeien pas optimaal, als alles klopt. Dat is de belangrijkste reden voor ons geweest om toe te treden tot de Club van 100. We willen meer weten, en we willen graag meebeslissen welke onderzoeken er gedaan gaan worden. Logiqs is in twee verschillende werkgroepen vertegenwoordigd. Het deel van de ‘contributie’ die het bedrijf aan eigen onderzoek mag besteden steekt Logiqs nu in onderzoek naar betere voeding voor slaplanten.

Logiqs over vertical farming

“Eerder al hebben we onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van VF voor chrysanten. “Twee heel verschillende planten inderdaad. Iedere plant heeft natuurlijk aparte eisen en optimale groeiparameters, maar toch zijn er ook gemene delers. Daar zijn we nu vooral naar op zoek. Ons doel is om, met de kennis van onszelf en de WUR, de allerbeste plantteelt omgeving te creëren.”

WERKEN AAN DE TOEKOMST
Wie kennis haalt moet ook iets brengen. Logiqs werkt en denkt actief mee in de werkgroep Klimaat en stelt ook haar eigen expertise èn waar nodig materialen ter beschikking: “We weten natuurlijk heel veel over logistiek, en delen die kennis ook. Daarnaast stellen we geregeld materialen ter beschikking aan de WUR. Met elkaar kunnen we werken aan de toekomst van vertical farming. En vertical farming kan ook weer leiden tot beter onderzoek, want je kunt onderzoeken onder beheersbare omstandigheden.”

OVER LOGIQS
Logiqs, de naam staat voor Logistics Quality Systems, werd in de tuinbouw groot door de ontwikkeling van kasautomatisering zoals roltafelsystemen (en toebehoren) voor potplantenkwekers, maar ook geautomatiseerde klimaatcellen en automatische irrigatie. Ook raakt hun werk soms aan klimaatbeheersing: zo ontwikkelden zij een roltafelbodem, die zorgt voor optimale luchtcirculatie bij het gebruik van roltafels. De laatste jaren heeft het bedrijf echter zijn werkterrein ook verlegd naar magazijnautomatisering en vertical farming (VF). Voor magazijnen ontwikkelde Logiqs de iCube, een volledig automatisch systeem voor met name pallets, die met behulp van Logiqs 3D-carriers en liften op iedere gewenste plek binnen de stelling kunnen worden gemanoeuvreerd. Voor vertical farming ontwikkelde het bedrijf het Greencube geautomatiseerde verticale kweeksysteem, waarbij gebruik gemaakt wordt van de ervaringen die in andere branches zijn opgedaan. Zo werkt het Greencube systeem met gestandaardiseerde componenten die je ook terugvindt in de magazijnsystemen. Behalve de ‘hardware’ ontwikkelt Logiqs ook alle benodigde software zelf en biedt het bedrijf ook service en onderhoud. Meer weten: www.logiqs.nl.

Logiqs-WUR-1
ADT_0143
Logiqs-reference-2D-Shuttle-bench-system-Pligt-Professionals-112